REISTIPS DIE JE VEEL EERDER HAD WILLEN WETEN :

Reizen, het is geen hogere wiskunde. Zeker als je regelmatig of langdurig reist, word je er steeds handiger in. En toch ontdekken ook wij nog steeds handigheidjes die we het liefst veel eerder hadden willen weten. Gewoon omdat ze je het leven als reiziger net even makkelijker maken. Van optimaal gebruik maken van je apps tot handige reistips op locatie, we delen een paar slimme weetjes met je. We zijn benieuwd, welke reistip is voor jou dé ontdekking van het jaar?

1. LOCATIE TRACKING TIJDENS EEN BUS- OF TAXIRIT

Sla tijdens het lezen van je reisgids, blogs of wanneer je praat met andere reizigers, de voor jou interessante locaties op in Google maps. Van restaurants tot bezienswaardigheden markeer ze allemaal op je kaart. Zo zie je in één oogopslag welke dingen je met elkaar kunt combineren, of wanneer je toevallig in de buurt bent, kun je dat ene restaurantje net even meepikken.

OFFLINE KAARTEN APPS

Geen internet onderweg? Als je, wanneer je nog online bent, het gebied waar je je bevindt inlaadt op je telefoon, kun je hier ook offline gebruik van maken in Google Maps. In de app maps.me kun je ook kaarten downloaden. En wil je nog een gedetailleerdere app voor bijvoorbeeld ook outdoorsporten als hiken, skieën en fietsen, dan is MapOut een waanzinnig goede app met gedetailleerde routekaarten, zeker de investering van € 4,99 waard voor de outdoorliefhebber.

2. CONVENIENT STORES HEBBEN ALLES EN MEER

De meeste bekende convenient store is de 7-eleven die, met name in Azië, op elke straathoek te vinden is. Maar er zijn veel meer van dit soort ketens. Dat convenient stores in alle basisbehoeften voorzien gaat verder dan alleen de producten die ze verkopen. Wist je bijvoorbeeld dat er bijna standaard een toilet en atm in de 7-eleven aanwezig zijn? Op het uithangbord van de betreffende 7-eleven staat vaak met icoontjes aangegeven wat er binnen aanwezig is. En wist je dat tosti’s, magnetronmaaltijden of instant soepjes ook ter plekke voor je bereid kunnen worden? Elke convenient store heeft een magnetron achter de kassa, waar ze jouw maaltijd voor je op kunnen warmen. En in Thailand kun je zelfs de beroemde tosti’s laten bereiden in de toaster achter de kassa. Verder kun je er simkaarten en bijvoorbeeld OV-passen opwaarderen. In veel gevallen kun je zelfs met je metropas betalen bij de 7-eleven. Kortom, hoewel het verschilt per land, convenient stores zijn echt heel convenient! Meer nog dan je denkt.

3. RANKING IN TRIPADVISOR

Van hotel tot bezienswaardigheid of tour, we weten dat we alles kunnen vinden in TripAdvisor met bijbehorende reviews. Maar ben je op zoek naar het beste restaurant in de buurt? Check dan ook de ranking. Staat een restaurant bijvoorbeeld op plaats 3 van de de 350, dan kun je er wel vanuit gaan dat deze net wat beter is dan het restaurant op plaats 60. Staar je hier niet blind op en kijk ook naar wat je eigenlijk zoekt. Want een Starbucks staat ook hoog in de ranking, maar is natuurlijk niet zo uniek. 

4. INSTAGRAM ALS RESEARCH TOOL IN JE REISVOORBEREIDING

Om in de categorie ‘zoeken naar hidden gems’ te blijven, maken wij ook vaak gebruik van Instagram. Zoek op locatie en loop de foto’s door die naar voren komen of klik door naar interessante hashtags voor de betreffende bestemming. Zo krijg je een beeld van wat er te doen of te eten is. Lees van foto’s die je aanspreken de beschrijving en ontdek zo wat een bestemming te bieden heeft. Dit kan voor een heel land gelden als je bezig bent met reisvoorbereiding, maar ook bijvoorbeeld een specifieke wijk in de stad als je er al bent.

5. MAAK GEBRUIK VAN LOKALE OV-APPS

Bijna ieder land heeft zijn eigen app. Maar hoe kom je er nu achter welke app er lokaal wordt gebruikt? Op eigenlijk ieder vliegveld vind je een toeristen office van het land. Zij kunnen je vaak wel helpen met handige apps. Zo niet, vraag dan de locals wat zij gebruiken of informeer in je hostel. Natuurlijk is er niet altijd iets voor handen, maar in de regel geldt dat als je denkt dat het handiger moet kunnen, dan is dat ook zo en loont het om op onderzoek uit te gaan. Op (internationale) blogs van expats kun je dit soort tips vaak ook wel vinden. 

6. STAP ALS LAATSTE IN HET VLIEGTUIG

Het concept “in de rij gaan staan zodra je mag boarden” heb ik nooit begrepen. Ik blijf liever zo lang mogelijk zitten (met een goed boek) en ga pas boarden als de rij opgelost is. In veel gevallen komt het voor dat het vliegtuig niet vol zit. Wanneer jij (bijna) als laatste het vliegtuig instapt kun je dit gelijk zien. Zie je lege rijen? Dan kun je de stewardess gelijk vragen of het vliegtuig vol zit of niet. Zo niet, dan mag je altijd zelf een plekje uitzoeken en heb je een hele rij voor jezelf. Ze kunnen hier altijd pas iets over zeggen als iedereen zit, vandaar dat ik zo laat mogelijk het vliegtuig in stap (buiten het feit dat ik er niet van hou om in de rij te wachten). Zeker op een lange vlucht kan dat heel relaxed zijn. Kun je bij het inchecken een stoel kiezen? Dan kies ik altijd een plekje achterin. De kans dat hier lege plekken zijn is het grootst (niet op feiten, maar op eigen ervaring gebaseerd).

7. LAAT JE WERELDSTEKKER THUIS

Veel reizigers hebben de neiging met gigantische wereldstekkers te reizen, zodat ze op alle soorten stroompunten zijn voorbereid. Mijn ervaring is dat dergelijke wereldstekkers onhandelbaar en vooral zwaar zijn. En zeker niet nodig. Zelf schaf ik liever een usb-lader of converter op locatie aan. Zo tref je in de meeste landen in Azië en Zuid-Amerika dezelfde type stopcontacten aan en kun je dus ter plekke één keer een passende oplader aanschaffen. Je koopt zo’n oplader al voor een paar euro (in tegenstelling tot een wereldstekker die je 30 euro kost) en ze zijn vaak ook nog eens super compact. Vaak ook te krijgen met meerdere usb-poorten. Voor mijn MacBook lader heb ik wel een converter nodig. Ook daarvan heb ik er eentje lokaal aangeschaft voor maar liefst 50 cent. Deze gaat inmiddels al jaren mee en is veel compacter dat een onhandige wereldstekker. Eventueel kun je ook (bij de 7-eleven) een verlengsnoer aanschaffen met universele stopcontacten. Maar dat neemt iets meer ruimte in dan een usb lader of stekker-converter.

8. GEBRUIK JE PANORAMA-FUNCTIE ALS GROOTHOEKLENS

Fotografeer je veel met je smartphone, maar vind je het daarmee soms lastig hoge gebouwen of bijvoorbeeld een hotelkamer te fotograferen? Maak dan eens gebruik van je panorama-functie. Wanneer je jouw telefoon verticaal houdt en de panorama-functie maar voor ongeveer tweederde gebruikt (dus niet 180 graden of verder rond), dan fungeert hij als groothoeklens en maak je een landscape formaat foto waar net dat gebouw of die kamer helemaal op staat.

9. DOUCHEN OP HET VLIEGVELD

Lange overstap? Wist je dat je op veel vliegvelden kunt douchen? Lekker om weer helemaal schoon je weg te vervolgen, of, als je bijna thuis bent, helemaal fris en fruitig op je bestemming aan te komen. Ook ideaal als tijdverdrijf trouwens. Je betaalt er vaak een paar euro voor en krijgt er dan een handdoek, douchegel en shampoo bij. In Dubai is er zelfs een zwembad op het vliegveld. Hoe lekker is dat? Het loont dus zeker om bij een lange overstap je vliegveld te gaan verkennen, want er is op de grotere vliegvelden veel meer dan je denkt.

10. SCAN EEN TEKST MET GOOGLE TRANSLATE

Dat we teksten kunnen vertalen met Google Translate weten we allemaal. Maar wist je dat je ook een tekst kunt scannen met je smartphone camera om hem in één keer vertaald te krijgen? Handig met een menukaart, verpakking of bijvoorbeeld medicijndoosje!