Veiligheid voor mijn gezin :

  • Hoe voorkomt u waterschade in uw woning?

  • Tips tegen woningbrand?

  • Tips tegen bliksem- en electriciteitsschade aan uw woning?

  •  Veiligheid op het balkon?

Hoe voorkomt u waterschade in uw woning?

1.Probeer het water buiten te houden

De beste manier om waterschade te voorkomen, is proberen te voorkomen dat het water binnen geraakt. Wordt er hevige regen voorspeld? Zorg dan bijvoorbeeld dat de afvoerputjes op de oprit, de rioolputjes op straat en je dakgoten niet verstopt zitten met afval of bladeren.

2.Leg een zaklamp klaar

Als het water binnenkomt, is het altijd mogelijk dat er een kortsluiting ontstaat. Je kunt dat proberen te voorkomen door elektrische toestellen op een veilige hoogte te zetten, maar het is bijvoorbeeld al veel moeilijker om te vermijden dat stopcontacten nat worden. Leg daarom een zaklamp of een kaars klaar, zodat je tijdens een overstroming veilig de weg naar de elektriciteitskast vindt.

3.Zet waardevolle voorwerpen op een hoogte

Voorkom dat dure toestellen of waardevolle voorwerpen met hun voetjes in het water staan, en zet ze op voorhand omhoog. Zo beperk je de schade als je het water niet kan buitenhouden.

4.Verwijder tapijten

De geur van natte tapijten kan weken in je huis blijven hangen. Soms zien ze er na het drogen nooit meer uit zoals ervoor. Het is dus beter om ze op te rollen en tijdelijk op de verdieping op te slaan als je vreest voor een overstroming.

5.Installeer een watersensor

Als het water binnenkomt, ben je er maar beter snel bij. Om te vermijden dat je de hele nacht wakker blijft en wacht op een watervloed die misschien niet eens komt, kun je een slimme watersensor installeren. Die waarschuwt je via je smartphone zodra de eerste druppels water over de vloer stromen.

Was het water toch niet te stuiten? Hou dan volgende maatregelen in het achterhoofd

6.Doe al het nodige om extra schade te voorkomen

Zorg ervoor dat het water dat je woning binnendrong, niet verder kan doordringen. Dam het in met zandzakjes en pomp het zo snel mogelijk naar buiten.

7.Neem foto’s en bel je verzekeringsmakelaar

Maak foto’s van de toestand na de overstroming en licht snel je makelaar in. Op die manier kan hij een dossier opmaken en zorgt hij ervoor dat alles vlot afgehandeld geraakt via je woningverzekering.

8.Zet ramen en deuren open

Begin je schoonmaakwerk door ramen en deuren open te zetten. Door te verluchten, vermijd je dat de geur blijft hangen of dat er schimmelvorming optreedt.

9.Verwijder natte tapijten en textiel

Zijn er tapijten of andere stoffen nat geworden? Haal ze zo snel mogelijk uit de kamer. Door hen buiten te laten drogen, of in een andere ruimte van het huis, raken de natte ruimtes sneller droog. Als je vast tapijt hebt, leg dan plastic of aluminiumfolie tussen het tapijt en je meubels, zodat het water niet in het hout kan intrekken.

10.Let op met vuil water

Het water kan besmet geraakt zijn toen het door de straat stroomde. Loop er dus niet op blote voeten door en was je handen na het schoonmaken.

Tips tegen woningbrand?

 

  • 'Rookmelders redden levens' is een uitspraak van de brandweer. Vooral wanneer u slaapt kan een rookmelder uw leven redden. Plaats dus een goedgekeurde rookmelder.
  • Rook niet in bed. De kans dat u met een brandende sigaret in slaap valt, is groot. Uit onderzoek blijkt dat de belangrijkste oorzaak van overlijden bij brand in huis is door roken in bed.•
  • Gooi alleen een asbak leeg in de prullenbak als u zeker weet dat alle peuken gedoofd zijn. De peuk kan nog smeulen en gemakkelijk brand veroorzaken.
  • Het laten aanstaan van de frituurketel is een veel voorkomende oorzaak van brand. Een oververhitte pan kan voor een vlam in de pan zorgen en een fikse keukenbrand veroorzaken.
  • Blus een vlam in de pan nooit met water. Dit is levensgevaarlijk. Sluit gas of elektra af en plaats een passend deksel of branddeken op de pan.
  • Loop nooit met een brandende of hete frituurketel. Dit vergroot het risico op brand en persoonlijk letsel.
  • Hang wasgoed niet te dicht bij een kachel te drogen. Uw was kan dan door de warmte-uitstraling gemakkelijk vlam vatten.
  • Gebruik geen ‘driewegstekkers’. Deze zijn niet veilig en de kans op kortsluiting is erg groot. Leg liever een paar extra stopcontacten aan.
  • Rol een kabelhaspel bij gebruik altijd helemaal uit. Een gedeeltelijk uitgerolde haspel kan bij gebruik oververhit raken en in brand vliegen.
  • Zorg dat kinderen niet bij lucifers, aanstekers of schoonmaakmiddelen kunnen komen.
  • Doof altijd je open haard als je slapen gaat. Zet er een metalen roostertje voor als hij brandt.
  • Laat de televisie niet op stand-by stand staan, dit verhoogt de kans op kortsluiting in de tv met brand als gevolg.
  • Kaarsen in huis zijn heel gezellig. Zorg voor onbrandbare kandelaars en laat geen kaarsen branden wanneer u de kamer verlaat.
  • Controleer regelmatig het pluizenfilter van uw wasdroger en maak dit goed schoon. Dit is een veel voorkomende brandoorzaak.
  • Laat de wasdroger niet aanstaan als u niet thuis bent.
  • Blijf in de buurt als u aan het koken bent. Zet anders uw kookpit even uit als de telefoon gaat of als u onverwacht bezoek krijgt.
  • Trek de stekker van uw strijkijzer eruit bij plots bezoek of telefoon.

Tips tegen bliksem- en electriciteitsschade aan uw woning?

 

  • Een bliksemafleider plaatsen is een eerste stap in de goede richting maar moet gepaard gaan met goede aarding van alle binnenkomende nutsleidingen.
  • Er bestaan op de markt meerdere firma’s die gespecialiseerd zijn in beveiliging tegen overspanning. Neem met hen contact op.
  • Zorg ervoor dat uw elektriciteitsinfrastructuur regelmatig en preventief gecontroleerd wordt, vooral de schroefverbindingen (dus geen keuring).
  • Schakel jaarlijks de hoofdschakelaar van alle zekeringen even uit en opnieuw aan: Hierdoor worden de contactpunten als het ware gereinigd.

Veiligheid op het balkon?

Het mooie weer lokt ons naar buiten, en als u uw tijd niet doorbrengt in de tuin, dan misschien wel op uw eigen balkon of patio. Hoe dan ook vraagt uw veiligheid en die van uw gezin enige zorg. Met onze tips mag dat geen enkel probleem zijn.

 

Overal dreigt gevaar! Maar niet op het balkon, graag

Misschien zegt u wel dat u geen enkel risico loopt om van uw balkon te vallen. Maar hebt u ook al aan uw kinderen gedacht, of aan de sierplantenbakken? Het is bovendien niet ondenkbaar dat u uitglijdt op uw balkon. En ook de inbraakveiligheid mag niet worden verwaarloosd. Veiligheid voor alles, dus pak nu meteen alle veiligheidsrisico’s op uw balkon aan.

  • Maak uw balkon veilig voor kinderen. Dat begint bij het juiste type balustrade. Laat uw kind nooit zonder toezicht op het balkon. Verwijder alle voorwerpen, zoals stoelen, die ervoor zouden kunnen zorgen dat het kind makkelijk over de balustrade klimt.
  • Om het veilig te houden voor kinderen, moeten ook balkondeuren- en vensters worden beveiligd. Er zijn nu tal van producten op de markt waarvoor u geen gaten hoeft te boren of waarvoor u niets hoeft te lijmen, maar die voorkomen dat uw kinderen alleen op het balkon raken.
  • Denk eraan dat giftige planten niet thuishoren op een kindvriendelijk balkon.
  • Als u een fervente tuinier bent, wilt u natuurlijk graag mooie plantenbakken op uw balkon. Besteed in dat geval extra aandacht aan veiligheid, want vallende plantenbakken kunnen heel wat schade aanrichten. De plantenbakhouders moeten altijd vastgeschroefd zijn. Plantenbakken die aan de binnenkant van de balustrade worden bevestigd, zullen in het slechtste geval op de vloer van het balkon vallen, in plaats van helemaal naar beneden op de grond.
  • Zorg er ook voor dat uw balkon inbraakveilig is. Laat uw balkondeuren niet in kiepstand als u niet thuis bent. Check regelmatig de sluitplaten en schroef ze indien nodig wat harder aan. Een paddenstoelsluiting biedt extra bescherming tegen het forceren van deuren. Veiligheidsscharnieren kunnen voor een nog betere bescherming zorgen, en kunnen ook achteraf nog worden geplaatst.
  • Als u rolluiken hebt, laat die dan naar beneden en sluit ze af. Daarnaast kunt u ook veiligheidsfolie aanbrengen op uw ramen. Deze maatregel kan inbraak niet voorkomen, maar maakt het wel beduidend moeilijker voor inbrekers om uw woning binnen te dringen.